BREAKING NEWS
latest

Το πρόσωπο του άνδρα μιλάει για τον χαρακτήρα του;


Αν επιχειρήσει κανείς να φανταστεί έναν άνδρα με τα στερεοτυπικά σκληρά χαρακτηριστικά, θα φέρει στο νου του κάποιον με πλατύ πρόσωπο, τετράγωνο πηγούνι και στωική έκφραση. Τα σχετικά ερευνητικά ευρήματα μάλιστα, υποστηρίζουν πως υπάρχει μια συσχέτιση ανάμεσα στα πιο αρρενωπά ανδρικά πρόσωπα με όχι τόσο θετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη ζεστασιάς, η ανειλικρίνεια και η απροθυμία για συνεργασία. Μια νέα, όμως, μελέτη αναδεικνύει πως οι άνδρες με τα πλατιά, αρρενωπά πρόσωπα δεν είναι πάντα οι σκληροί και επιθετικοί χαρακτήρες που φαίνονται να είναι.


Οι ερευνητές θεώρησαν ότι η συσχέτιση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του ανδρικού προσώπου και την προσωπικότητα, δεν μπορεί να είναι τόσο απλή και να επιβεβαιώνει εξολοκλήρου την στερεοτυπική πεποίθηση. Θεώρησαν λοιπόν, ότι οι άνδρες που φαίνονταν επιθετικοί και ανάξιοι εμπιστοσύνης, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να έχουν κάποια πολύ θετικά χαρακτηριστικά.


Σύμφωνα με την ερευνητική υπόθεση της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, οι άνδρες που ήταν φυσικά πιο εύρωστοι και είχαν πιο πλατύ πρόσωπο θα συμπεριφερόντουσαν με μεγαλύτερη αυτοθυσία όταν η ομάδα τους ανταγωνιζόταν μια άλλη.


Στη μελέτη συμμετείχαν φοιτητές στους οποίους δόθηκαν χρήματα, ώστε  να παίξουν ένα ομαδικό παιχνίδι στο οποίο είχαν δύο επιλογές. Μπορούσαν είτε να επωφεληθούν οι ίδιοι από τη συνεργασία με την ομάδα, είτε να ρισκάρουν τα χρήματα τους προς όφελος της ομάδας. Παράλληλα, στους μισούς οι ερευνητές είπαν ότι η σύγκριση των χρημάτων που κέρδισαν από το παιχνίδι θα γινόταν μεταξύ των μαθητών του πανεπιστημίου, ενώ στους άλλους μισούς είπαν ότι θα γινόταν με τους μαθητές ενός αντίπαλου πανεπιστημίου.


Τα αποτελέσματα της μελέτης επιβεβαίωσαν την ερευνητική υπόθεση. Οι άνδρες με τα πιο αρρενωπά πρόσωπα επέλεξαν συχνότερα την αυτοθυσία προς όφελος της ομάδας, σε σύγκριση με τους άλλους άνδρες. Η προθυμία τους για συνεργασία και αυτοθυσία όμως, ήταν μεγαλύτερη μόνο στη συνθήκη όπου υπήρχε η αντιπαλότητα με το άλλο πανεπιστήμιο. Χωρίς το στοιχείο της αντιπαλότητας ήταν λιγότερο συνεργάσιμοι από τους άλλους άνδρες.


Τα ευρήματα αυτά παρέχουν μια πιο λεπτή κατανόηση της αρρενωπότητας και της ανδρικής συμπεριφοράς. Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητοι σε καταστάσεις όπου οι ίδιοι είναι αντικείμενο παρατήρησης , καθώς και σε καταστάσεις ανταγωνισμού μεταξύ των ομάδων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι ενώ οι πιο εύρωστοι άνδρες μπορεί να επιδεικνύουν πιο «αρσενική» συμπεριφορά, με συχνά αντικοινωνικούς τρόπους, όπως είναι για παράδειγμα, η σωματική βία, είναι πιο πιθανό να θυσιάζουν τα ατομικό τους συμφέρον για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.


Τα παραπάνω ευρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον εάν εξεταστούν συνδυαστικά με αυτά μιας άλλης πρόσφατης μελέτης, η οποία αποκάλυψε ότι το αρρενωπό ανδρικό πρόσωπο σχετίζεται με την επαγγελματική επίδοση και επίτευξη στόχων. Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι άνδρες αυτοί είναι πιο πρόθυμοι να θυσιάσουν τον προσωπικό τους χρόνο και να προσπαθήσουν περισσότερο προς όφελος της ομάδας


Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID