BREAKING NEWS
latest

Πώς να προστατευτείτε από τους κεραυνούς


Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε και πως πρέπει να προστατευτείτε από τους κεραυνούς.

• Μην ξαπλώνετε: αν ξαπλώσετε, το ηλεκτρικό ρεύμα που διέρχεται από το έδαφος από έναν κεραυνό που έπεσε σε κοντινή απόσταση μπορεί να περάσει και μέσα από το σώμα σας.

• Σκύψτε χαμηλά: έτσι, δεν θα είστε εσείς το υψηλότερο σημείο. Ταυτόχρονα, φροντίστε να κρατήσετε τα πόδια σας κοντά με τις φτέρνες σας να ακουμπούν μεταξύ τους. Αυτό θα κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει από το ένα πόδι και να φύγει από το άλλο. Σκύψτε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο έδαφος.

• Καθώς είστε σκυμμένοι, σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας: με αυτόν τον τρόπο, αν ένας κεραυνός πέσει στο έδαφος, πιθανότατα το ρεύμα θα περάσει από το ένα πόδι και θα φύγει από το άλλο χωρίς να βλάψει ζωτικά όργανα όπως η καρδιά.

• Καλύψτε τα αυτιά σας: κλείστε με τα χέρια σας τα αυτιά σας ώστε να ελαχιστοποιήσετε μια πιθανή απώλεια ακοής από την επικείμενη δυνατή βροντή.

• Αν παρατηρήσετε ότι οι άκρες των μαλλιών σας ορθώνονται ή το δέρμα σας μυρμηγκιάζει, προσέξτε: αυτά είναι σημάδια ενός επικείμενου κεραυνού. Καθίστε αμέσως οκλαδόν, αλλά να ξέρετε ότι ο κεραυνός μπορεί να πέσει και χωρίς αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.

Αν είναι εφικτό, μπείτε στο αυτοκίνητό σας

Έχετε ποτέ ακούσει για τη στολή ή τον κλωβό του Faraday; Τέτοιες φορούν ορισμένοι ηλεκτρολόγοι έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν σε γραμμές υψηλής τάσης χωρίς να πάθουν ηλεκτροπληξία.

Ονομάστηκαν έτσι από τον Michael Faraday, τον επιστήμονα που τις επινόησε το 1800. Η στολή ή ο κλωβός αποτελείται από ένα μεταλλικό πλέγμα ή κάποιο άλλο αγώγιμο υλικό, το οποίο επιτρέπει στο ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει μέσα από το υλικό χωρίς να επηρεάζει ό,τι βρίσκεται στο εσωτερικό του. Το ρεύμα δηλαδή κινείται γύρω από το άτομο που φοράει τη στολή και όχι μέσα σε αυτήν.

Το αυτοκίνητό σας ουσιαστικά αποτελεί έναν κλωβό Faraday, γι’ αυτό και είστε ασφαλείς μέσα αν πέσει κεραυνός. Στην πραγματικότητα δεν είναι οι ρόδες από καουτσούκ που σας προστατεύουν, όπως συχνά πιστεύεται, αλλά το φαινόμενο του κλωβού Faraday.

Έτσι, αν μπορείτε να φτάσετε μέχρι το αυτοκίνητό σας, κάντε το. Αν όχι, σκύψτε χαμηλά στο έδαφος στις μύτες των ποδιών σας, όπως περιγράφεται παραπάνω.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID