BREAKING NEWS
latest

Θάρρος και γιατί είναι απαραίτητο σε έναν άνδρα


Eίμαι σίγουρος ότι πιστεύεις πως το θάρρος είναι η απουσία φόβου ή το να δρας αδιαφορώντας για την προσωπική σου ασφάλεια και τις συνέπειες και πάνω από όλα ότι το θάρρος είναι αυτό που πρέπει να έχει ένας πραγματικός άνδρας ε;

Θάρρος δεν είναι το αντίθετο της απουσίας φόβου! Προσωπικά θα χαρακτήριζα επιεικώς ανόητο, κάποιον άνδρα που αδιαφορεί για τις συνέπειες των πράξεων του.

Αν αναλύσεις τι σημαίνει φόβος θα καταλάβεις ότι στην πραγματικότητα είναι δώρο.

Είναι ένα μέρος του φυσιολογικού μηχανισμού άμυνας που είναι προγραμματισμένος να σε κρατάει ζωντανό. Ο φόβος λοιπόν είναι φυσικός και είναι πρέπον αλλά και οφείλεις να τον παραδέχεσαι.

Από το σεμινάριο αρχών αρρενωπότητας:

 «Το θάρρος είναι αυτό που σε παρακινεί σε δράση την στιγμή που φοβάσαι! Είναι το να κάνεις ότι απαιτείται για να πετύχεις τον στόχο σου ανεξαρτήτως των δυσάρεστων  συνεπειών που γνωρίζεις ότι μπορεί να έχεις. Θάρρος είναι να διαχειρίζεσαι τους φόβους σου και να μην τους επιτρέπεις να σε σταματήσουν. Ακόμα και αν αυτό που θέλεις να κάνεις φαίνεται παράλογο»

Κάποιες φορές όντως χρειάζεται να δράσεις ακόμα και οι πιθανότητες φαίνονται εναντίον σου. Να θυμάσαι ότι για την πλειοψηφία είναι παράλογο εάν σταθείς στο πλευρό κάποιου αδύνατου, εάν τιθασεύσεις τον εγωισμό σου σε μια διαφωνία με σκοπό το κοινό όφελος ή εάν αρνηθείς την προσωρινή ευχαρίστηση  για κάποιο μεγαλύτερο καλό! Για αυτό και τέτοιου είδους άνδρες θα μείνουν πάντα στην πλειοψηφία εξάλλου.

Προσωπικά διακρίνω το θάρρος σε «κατηγορίες» :

1. Ηρωικό θάρρος:

Το ηρωικό θάρρος το διακρίνεις σπάνια, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν εκτεθεί σε εκείνο το επίπεδο  κινδύνου και απειλής που το κάνει απαραίτητο. Μπορείς να δεις χαρακτηριστικά δείγματα ηρωικού θάρρους πχ στον αστυνομικό που υπακούωντας στο  καθήκον, βάζει την ζωή του σε κίνδυνο υπηρετώντας το κοινωνικό σύνολο. Στον πυροσβέστη που θα μπει στην κόλαση της φωτιάς για να σώσει τους εγκλωβισμένους. Στον διασώστη του ναυτικού, στον στρατιωτικό  εν ώρα πολέμου αλλά και σε άλλα καθημερινά παραδείγματα αυτοθυσίας που δεν τα μαθαίνουμε ποτέ.
Εμπειρικά και λόγω της προηγούμενης δουλειάς μου έχω δει ανθρώπους να ανταποκρίνονται σε τρομερά δύσκολες συνθήκες. Φαίνεται ότι εξαιρετικές καταστάσεις μπορεί να «βγάλουν» εξαιρετικό θάρρος.

2. Ηθικό θάρρος

Το ηθικό θάρρος είναι αυτό που σε οδηγεί να κάνεις το σωστό ακόμα και όταν αυτό δεν είναι δημοφιλές, κερδοφόρο ή προς το συμφέρον σου. Το ηθικό θάρρος  έρχεται κυρίως από την πίστη κάποιου. Την πίστη του στην θρησκεία του, τις αξίες του (και ως άνδρας χρειάζεσαι τέτοιες), ως έκφραση σεβασμού ή υποχρέωση σε κάποιον αγαπημένο ή απλά συνάνθρωπο.

Φυσικά στην σημερινή παρακμή της κοινωνίας μας και ειδικότερα των ανδρών το ηθικό θάρρος το συναντάς όλο και πιο σπάνια

3. Θάρρος έκθεσης

Το θάρρος έκθεσης είναι μιας ιδιαίτερης μορφής θάρρος  που χαρακτηρίζει κάποιον που εκθέτει τον εαυτό του στην δημόσια κριτική. Από το θάρρος της άποψης, έως το να φανερώσεις κάποια επιστημονική μελέτη ή καλλιτεχνικό έργο χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό και όχι αντικείμενο χλεύης. Το θάρρος έκθεσης είναι κυριολεκτικά να αφήνεις τον εαυτό σου να λάμψει παρόλο τον δισταγμό!

Κάθε μια από τις παραπάνω διακρίσεις του θάρρους απαιτεί να αντιμετωπίσεις τον φόβο σου όχι να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει.

Το θάρρος απαιτεί να αποδέχεσαι τις ευθύνες τις πράξης σου και αυτό είναι ίδιον του πραγματικού άνδρα.

Φέρεσαι ανδρικά  όχι όταν  προσπαθείς να εξαφανίσεις τον φόβο σου, αλλά όταν κάνεις ότι οφείλεις στην ανδρική σου φύση και τον εαυτό σου παρόντος αυτού. Είτε ρισκάρεις την ζωή σου, είτε υπερασπίζεις την τιμή σου, είτε αγωνιζόμενος να παρέχεις τα απαραίτητα στην οικογένεια σου.

Μόλις καταλάβεις το παραπάνω και ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου θα είσαι σε θέση να αντιμετωπίσεις τους φόβους και τις αμφιβολίες. Μπορεί να μην κερδίζεις πάντα αλλά όταν διαλέγεις να παλέψεις θα το κάνεις μέχρι τέλους. Άλλωστε καθημερινά έχουμε πολλές ευκαιρίες να δοκιμάσουμε το θάρρος μας ενάντια στις προκλήσεις της ζωής και κάποιες από αυτές μπορεί να είναι πολύ δύσκολες, ακόμα και να μην φαίνονται έτσι αρχικά. Είναι αυτές οι προκλήσεις που δοκιμάζουν τις αξίες σου!

Ο φόβος και οι αμφιβολίες είναι ευλογία για έναν άνδρα γιατί του παρέχουν την δυνατότητα να δοκιμάσει το θάρρος του.

Η ικανότητα να αναγνωρίσεις τον φόβο σου φανερώνει συναισθηματικό αυτοέλεγχο. Η θέληση να τον αντιμετωπίσεις είναι που σε χαρακτηρίζει ως άνδρα.

Κάποιοι όταν τους μιλάω για την σημασία του θάρρους  στο σεμινάριο περί αρρενωπότητας μου λένε ότι δεν υπάρχει. Τους απαντάω ότι το βρίσκεις καθημερινά μέσα στην καρδιά σου όταν παρά τις αντιξοότητες προσπαθείς να ακολουθήσεις την πορεία που χάραξες.

 Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID