BREAKING NEWS
latest

Ελβετία: Κηπουρός βρήκε θησαυρό 1.700 ετών σε φωλιά τυφλοπόντικα


Πάνω από 4.000 ρωμαϊκά νομίσματα που ισοδυναμούσαν στα εισοδήματα δύο ετών του 3ου αιώνα μ.Χ βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση στην Ελβετία.Οι κεφαλές Ρωμαίων αυτοκρατόρων και τα γράμματα που φέρουν επάνω τους παραμένουν ευδιάκριτα μέχρι και σήμερα.

Ένας παραγωγός κηπευτικών ειδών της πόλης Ούκεν στην Ελβετία ανακάλυψε κατά τύχη στον δενδρόκηπο όπου είχε φυτέψει κερασιές έναν πραγματικό θησαυρό από νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής, ο κάτοχος των οποίων τα είχε θάψει πριν από περίπου 1.700 χρόνια.

Σύμφωνα με την εφορία αρχαιοτήτων του καντονιού Άαργκαου, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους νομισματικούς θησαυρούς που έχουν βρεθεί ποτέ στην Ελβετία, καθώς αποτελείται από περισσότερα από 4.000 νομίσματα συνολικού βάρους 15 κιλών.

Τα νομίσματα βρέθηκαν σε άριστη κατάσταση και οι εικόνες και τα γράμματα που φέρουν επάνω τους παραμένουν ευδιάκριτες μέχρι και σήμερα.

Ένας ειδικός εξήγησε ότι τα νομίσματα αυτά φέρουν κεφαλές Ρωμαίων αυτοκρατόρων, όπως του Αυρηλιανού και του Μαξιμιανού. Τα πιο πρόσφατα ανάγονται στο 294 μ.Χ.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο κάτοχός τους τα απέσυρε από την κυκλοφορία λίγο μετά την κοπή τους το 294 μ.X κάτω από αδιευκρίνιστους λόγους, τα έθαψε και δεν επέστρεψε ποτέ για να τα αναζητήσει.

Τα νομίσματα έμειναν κάτω από το χώμα επί 1.700 χρόνια, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο καλλιεργητής είδε κάποια από αυτά στην είσοδο της φωλιάς ενός τυφλοπόντικα. Ενημέρωσε την αρχαιολογική υπηρεσία που οργάνωσε μια ανασκαφή στον δεντρόκηπο και βρήκε συνολικά 4.166 μπρούτζινα νομίσματα. Κάποια από τα νομίσματα αυτά ήταν προσεκτικά τυλιγμένα μέσα σε μικρά υφασμάτινα ή δερμάτινα σακουλάκια.

Η αξία τους, την εποχή εκείνη, θα ήταν ίση με τα εισοδήματα δύο ετών ενός μέσου ανθρώπου ενώ η σημερινή τους αξία δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί, καθώς "δεν αποτελούσε προτεραιότητα", εξήγησαν οι αρχαιολόγοι.

Με βάση την ελβετική νομοθεσία, αρχαιολογικοί θησαυροί που βρίσκονται κάτω από το έδαφος ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι στον ιδιοκτήτη της έκτασης ή σε αυτόν που τους ανακάλυψε. Έτσι, ο θησαυρός του Ούκεν θα εκτεθεί στο Μουσείο Βιντόνισα του Μπρουγκ, στο καντόνι του Άαργκαου.

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID