BREAKING NEWS
latest

Πως να ελέγξετε το λογαριασμό Facebook του παιδιού σας


Το Facebook αποτελεί μία από τις βασικές online ασχολίες και των Ελλήνων εφήβων αλλά και ένας από τους βασικούς πονοκεφάλους των γονιών τους, οι οποίοι και διαβάζουν διάφορα για το τι συμβαίνει στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν το κατανοούν ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους.

Ανησυχητικό σημάδι είναι ακόμη ότι όλο και μικρότερης ηλικίας παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν το Facebook, το οποίο είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που προσφέρει πολλές δυνατότητες για επικοινωνία αλλά ταυτόχρονα κρύβει και αρκετές «παγίδες» και ειδικά τα παιδιά θα πρέπει να είναι αρκετά πιο προσεκτικά ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.

Τι μπορούν να κάνουν, όμως, οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των τελευταίων στο Facebook; Αρκετά περισσότερα από όσα νομίζει κανείς.

Κατ’ αρχήν, γνωρίζετε ότι το Facebook -όπως και άλλες online πλατφόρμες- την εγγραφή σε αυτό σε άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας τους; Φυσικά, το Facebook δεν μπορεί πραγματικά να επιβάλλει αυτό τον περιορισμό από τη στιγμή που δεν μπορεί να ελέγξει την ηλικία ενός παιδιού, το οποίο μπορεί να δώσει «λάθος» έτος γέννησης. 

Αλλά μπορείτε να βρείτε μία δικαιολογία ώστε το παιδί σας να αποκτήσει πιο αργά λογαριασμό στο Facebook, έχοντας φθάσει σε μία ηλικία που του είναι πιο εύκολο να διακρίνει το σωστό και το λάθος.

Λόγω προσωπικών δεδομένων, το Facebook δεν μπορεί να δώσει πρόσβαση στους γονείς στους λογαριασμούς των παιδιών τους. Υπάρχουν, βέβαια, κάποια προγράμματα, όπως το Net Nanny και το PureSight PC ή το My Mobile Watchdog για τα smartphones αλλά, όπως θα θυμούνται και ορισμένοι νυν γονείς και πριν από 15 χρόνια έφηβοι που άρχιζαν να μαθαίνουν το Διαδίκτυο, η απενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων δεν είναι και το πλέον δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Συν ότι δημιουργεί στο παιδί την αίσθηση ότι δεν το εμπιστεύεσαι.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις απορρήτου στον browser του υπολογιστή σας -σε περίπτωση που η οικογένεια χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή- ώστε να μην είναι εφικτή η πρόσβαση σε ορισμένες κατηγορίες ιστοσελίδων.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στο Facebook του παιδιού σας. Κάντε μαζί την εγγραφή του στο Facebook και φροντίστε ώστε οι ρυθμίσεις να είναι τέτοιες ώστε το περιεχόμενο που δημοσιεύουν τα παιδιά σας να το βλέπουν μόνο οι φίλοι τους. Ενημερώστε τα παιδιά σας ότι από το Αρχείο Δραστηριοτήτων μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις δημοσιεύσεις τους.

Το κυριότερο θέμα είναι να μπορείτε να συζητάτε μαζί τους για το Facebook, όπως και για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη δραστηριότητα τους στο Διαδίκτυο. Το Internet ελλοχεύει κινδύνους μεν, αλλά έχει πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. 

Απλώς χρειάζεται προσοχή. Και η συζήτηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε αν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Για να κάνετε ερωτήσεις και να ξεκινήσετε ως γονείς μια συζήτηση με τους εφήβους σας, δεν χρειάζεται να είστε ειδικοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Συζητήστε για την ασφάλεια και την τεχνολογία όπως θα μιλούσατε στα παιδιά σας για την ασφάλεια στο σχολείο, στο αυτοκίνητο, στις δημόσιες μεταφορές ή στον αθλητισμό.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερα από τους γονείς σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οπότε, μπορείτε να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας δείξουν τι είναι το Facebook και ακόμη να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το δικό σας λογαριασμό, σε περίπτωση που δεν έχετε. 

Με αυτό τον τρόπο θα δείτε και από μόνοι σας τι είναι το Facebook και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Και είναι ένας τρόπος να έρθετε πιο κοντά στα παιδιά σας.

Αν πείσετε τα παιδιά σας να γίνετε φίλοι είναι ένα σημαντικό βήμα. Ακόμη, όμως, και αν γίνετε φίλοι καλό θα ήταν να αποφεύγετε να παρεμβαίνετε στις συζητήσεις των παιδιών σας στο Facebook. Είναι σαν να έχουν καλέσει 2-3 φίλους στο σπίτι, να κάθονται στο δωμάτιο του παιδιού και εσείς να μπαίνετε κάθε τρεις και λίγο και να παρεμβαίνετε στη συζήτηση τους... Κανείς ειδικός δεν θα σας πρότεινε αυτή την προσέγγιση.

Μάθετε, όμως, ποιες είναι οι ιστοσελίδες που βλέπει και ποιες είναι οι αγαπημένες του συνήθειες. Και πείσετε το παιδί σας ότι καλό είναι να αποφεύγει να απαντά σε διαγωνισμούς και ερωτηματολόγια που υπόσχονται πολλά και πλούσια δώρα. Και αυτό γιατί αν δεν ξέρει την ιστοσελίδα που φιλοξενεί αυτούς τους διαγωνισμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος πίσω από τον διαγωνισμό να κρύβονται «κακόβουλες» προθέσεις.

Μπορείτε, ακόμη, να ορίσετε κανόνες χρήσης. Δηλαδή, όπως έχετε ορίσει ότι τηλεόραση θα μπορεί να βλέπει συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα, έτσι θα μπορεί να έχει πρόσβαση και στο Διαδίκτυο. Αν και πλέον, οι περισσότεροι έφηβοι προτιμούν να είναι online παρά μπροστά στην τηλεόραση.

Αρκετοί προτείνουν να έχετε τον υπολογιστή σε κάποιο κεντρικό σημείο. Όμως, πλέον τα παιδιά έχουν το Facebook στο smartphone τους, το οποίο τους αγοράσατε προκειμένου να έχουν ένα κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης για άμεση επικοινωνία, οπότε είναι ακόμη πιο δύσκολος ο έλεγχος.

Βασικό στοιχείο είναι ακόμη ότι πρέπει να πείσετε το παιδί σας να προσέχει τις εικόνες και τα video που δημοσιεύει στο Facebook. Και κυρίως να προσέχει ποιος μπορεί να τις δει και για τους κινδύνους που υπάρχουν αν αρχίσει να δημοσιεύει ανεξέλεγκτα φωτογραφίες. Μιλήστε στο παιδί σας για τους online κινδύνους, χωρίς, όμως, να επιδιώξετε να το τρομάξετε γιατί τα αποτελέσματα που μπορεί να έχετε να είναι τα ανάποδα.

Το κυριότερο, πάντως, είναι να δίνετε και εσείς το καλό παράδειγμα! Αν το παιδί σας βλέπει την μητέρα του ή τον πατέρα του να ασχολείται διαρκώς με το Facebook, να κάνει διαρκώς σχόλια σε posts και να «ανεβάζει» φωτογραφίες και video, το πιθανότερο είναι να κάνει και αυτό το ίδιο.

Οπότε, εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα πρέπει να αποφύγουμε να έχουμε μία εξαιρετικά στενή σχέση -που πολλές φορές πλησιάζει τα όρια της εξάρτησης- με το Facebook.

Πηγή: Δημήτρης Μαλλάς

Το είδαμε εδώ



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID