BREAKING NEWS
latest

Το στρες μπορεί να επιδεινώσει τις αλλεργίες


Οι αλλεργίες ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, άλλοτε όλο τον χρόνο (όπως συμβαίνει λ.χ. σε πολλές περιπτώσεις άσθματος) και άλλοτε αναλόγως με την εποχή (όπως συμβαίνει σε όσους έχουν αλλεργία στη γύρη). 

Για πολλούς ασθενείς, όμως, οι συνέπειες των αλλεργιών μπορεί να αμβλυνθούν εάν φροντίσουν να ακολουθούν έναν λιγότερο στρεσογόνο τρόπο ζωής, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». 

Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες και το άγχος, ακόμα κι αν είναι σε μέτρια ή ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μπορεί να επιδεινώσουν τα αλλεργικά συμπτώματα.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το στρες το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ορισμένων ουσιών που εντείνουν την αλλεργική αντίδραση του οργανισμού. 

Μία από τις πιο πρόσφατες και με τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα μελέτες, δημοσιεύθηκε πέρυσι από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο. 

Σε δύο διαφορετικές ημέρες, ζήτησαν από ομάδα πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα να δώσουν μία ομιλία και μετά να λύσουν νοερά δύσκολα μαθηματικά προβλήματα ή απλώς να καθήσουν και να διαβάσουν περιοδικά. Τις ίδιες μέρες τούς υπέβαλλαν σε δερματικά τεστ, για να καταγράψουν την αντίδραση του δέρματός τους σε ουσίες στις οποίες ήταν γνωστό πως είναι αλλεργικοί. 

Η αντίδραση «μετρήθηκε», μεταξύ άλλων, με βάση το εύρος των δερματικών κηλίδων που 
ανέπτυξαν. 

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, η διάμετρος των κηλίδων ήταν σημαντικά αυξημένη την ημέρα έπειτα από την ομιλία και τα μαθηματικά, ενώ την ημέρα που οι εθελοντές χαλάρωσαν διαβάζοντας περιοδικά ήταν πολύ μικρές. 

Μερικοί εθελοντές, μάλιστα, εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλες κηλίδες στο δέρμα τους ακόμα και την επόμενη μέρα από την ομιλία, γεγονός που υποδηλώνει ότι το στρες που είχαν περάσει την προηγουμένη εξακολουθούσε να τους επιβαρύνει. 

Τα ευρήματα αυτά, και άλλα αντίστοιχα, υποδηλώνουν πως το στρες όχι μόνο μπορεί να εντείνει, αλλά και να παρατείνει τα αλλεργικά συμπτώματα.

tanea.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID