BREAKING NEWS
latest

Απέλπιδα προσπάθεια: Η Κυβέρνηση προωθεί την ψήφο των 17ρηδων... !


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία με «νύχια και με δόντια» ο ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέχει στο δικαίωμα του εκλέγειν ακόμα και στους ανήλικους πολίτες της χώρας. 

Η ταλαιπωρημένη Ελλάδα «βράζει» και ειδικότερα μετά από τη ψήφιση του Ασφαλιστικού- λαιμητόμο που θα πάρει τα κεφάλια των Ελλήνων ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται περισσότερο από ποτέ πως τα ποσοστά του σε ψήφους θα πάρουν τον κατήφορο από ανθρώπους του μόχθου έως τη κοινωνία των «γραβατών» αλλά και τα ένδοξα γηρατιά που προτίθενται όπως βλέπει να του «κουνήσουν το μαντήλι» και να συνταχθούν με άλλες κομματικές δυνάμεις.

Ετσι λοιπόν, η Κυβέρνηση προωθεί την ψήφο από 17 ετών (μιλάμε για ένα κομμάτι της νεολαίας που δεν αγγίζουν άμεσα τα νέα μέτρα και που ακόμα καλά κρατεί στηρίζοντας την αποδεδειγμένα) με αλλαγές που μελετά στον εκλογικό νόμο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμαστεί και πρόκειται να τεθεί σύντομα σε διαβούλευση και εν συνεχεία να κατατεθεί στη Βουλή λίγο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

O νέος εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Καμία εκλογική περιφέρεια δεν θα έχει εφεξής περισσότερους από δέκα βουλευτές. Ειδικά η Β' Αθηνών, η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας σπάει σε τέσσερα κομμάτια.

2. Επιτρέπει την προγραμματική προεκλογική συνεργασία των κομμάτων, κάτι που ο ισχύων εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε.

3. Το μπόνους των εδρών μειώνεται από 50 σε 30 και για κόμματα ή συνεργασία κομμάτων με ποσοστό 40%

4. Καθιερώνεται η απλή αναλογική για 270 βουλευτές.

5. Διατηρείται το πλαφόν του 3% για είσοδο στη Βουλή.

6. Καθιερώνεται μεικτό σύστημα και με σταυρό (στο νομό) και με λίστα (στην περιφέρεια).

7. Μένει ανοικτό το θέμα της μείωσης των εδρών από 300 στις 200.

8. Καθιέρωση κοινωνικού ελέγχου των υποψήφιων βουλευτών. Αν περάσει αυτή η πρόταση σημαίνει ότι καθιερώνονται για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών οι προκριματικές εκλογές κατά νομό.

9. Καθιερώνεται για πρώτη φορά 12ετής θητεία στους βουλευτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας είναι και η τελευταία δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Α΄Θεσσαλονίκης όπου δίνει 10 μονάδες μπροστά τη ΝΔ. Όπως προκύπτει από την έρευνα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 25,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,5%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 7,5%  και ακολουθεί το ΚΚΕ με 6%, ενώ η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει ποσοστό 5,5% και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) 4%. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, έλαβε 35,81%, συνεπώς φαίνεται ότι έχει απωλέσει το 60% των ψηφοφόρων του.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ακόμα και ένας νέος που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ζωής του, θα πρέπει να έχει «φωνή» και να συμμετέχει με έναν τρόπο στις αποφάσεις για το μέλλον του, άλλωστε σε αρκετές χώρες εφαρμόζεται ήδη. 

Ομως εδώ υπάρχει ένα σοβαρό ερώτημα, κατά πόσο έχει τη κρίση και τις εμπειρίες να αποφασίσει σωστά. 

Ενας άνθρωπος 25- 35 ετών έχει παρελθόν (κοινωνικό και εργασιακό)παρόν και μέλλον, κάποιος 45 ετών και άνω έχει πλούσιο παρελθόν ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει μια πολιτική κατάσταση, ένας πολίτης όμως κάτω των 18 ετών έχει μόνο παρόν και μέλλον, αφού ακόμα δεν έχει προλάβει να ενταχθεί στο βιοποριστικό σύστημα.

Το δικαίωμα του εκλέγειν αποτελεί βασικό στοιχείο της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι υψίστης σημασίας για την κοινωνία μας και το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι είναι βασικά στοιχεία της ιδιότητας του πολίτη. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του κόσμου έχουν ορίσει μια ηλικία ψήφου μέσω συνταγματικών διατάξεων. Στην Ευρώπη και το δυτικό κόσμο, οι περισσότερες χώρες έχουν ορίσει τα 18 έτη ως το κατώτατο όριο για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν. Στην Ελλάδα, η απονομή του δικαιώματος ψήφου σε όσους συμπλήρωναν τα 18 χρόνια (από 21 που ήταν ως τότε) πραγματοποιήθηκε μόλις το 1981.

Τον Μάιο του 2009, ο Δανός βουλευτής Mogens Jensen παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο μια πρωτοβουλία για τη μείωση της ηλικίας ψήφου στην Ευρώπη στα 16 έτη. 

Στην πρόταση με τίτλο “Επέκταση της δημοκρατίας μέσω της μείωσης του ορίου ηλικίας ψήφου στα 16” ο Jensen και κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι βουλευτές, κάνοντας αναδρομή στις συστάσεις και τα ψηφίσματα που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, την τάση για μείωση του ορίου ηλικίας ψήφου που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τη δημογραφική εξέλιξη στην Ευρώπη, πρότειναν τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη για όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Σεπτέμβριο του 2012, μια ομάδα Ευρωβουλευτών εξέδωσε τη Γραπτή Δήλωση 27/12 “σχετικά µε τη μείωση του ορίου ηλικίας για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 έτη”. 

Με τη δήλωση αυτή (που στηρίζουν περίπου 120 Ευρωβουλευτές και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας) καλούνται τα κράτη µέλη να θεσπίσουν τη μείωση του ορίου ηλικίας για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στα 16 έτη, να ενισχύσουν την  πολιτική αγωγή στα σχολεία, να αναπροσαρμόσουν την κατάρτιση του εκπαιδευτικού προσωπικού και να προωθήσουν τη συνεργασία µε µη επίσημους φορείς παροχής εκπαίδευσης.

Η ψήφος στα 17 δεν είναι ένα νέο ζήτημα και έχει απασχολήσει πολλές κυβερνήσεις και πολιτικούς φορείς από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Η Αυστρία το 2007 έγινε το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησε το δικαίωμα ψήφου στα 16 έτη, ενώ οι νέοι ηλικίας 16 έως 18 ετών μπορούν να ψηφίζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία μόνο εφόσον εργάζονται. 

Στη Γερμανία και την Ελβετία το δικαίωμα του εκλέγειν στις τοπικές εκλογές έχει οριστεί στα 16 έτη σε αρκετές περιφέρειες. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και την Τσεχία το ενδεχόμενο μείωσης του ορίου ηλικίας ψήφου στα 16 έτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της αξιολόγησης από τις κυβερνήσεις. 

Δεν είναι, όμως, μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που επενδύουν στη νεολαία τους και της δίνουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην πολιτική. 

Η Βραζιλία, η Κούβα, ο Ισημερινός και η Νικαράγουα έχουν μειώσει το όριο ψήφου στα 16, απόφαση που πήρε και η Αργεντινή το 2012! Στις περισσότερες περιπτώσεις η ψήφος από τα 16 έτη είναι προαιρετική, ενώ από τα 18 έτη και άνω υποχρεωτική.

Γιατί όμως μπορεί να είναι τόσο σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν από τα 17 έτη; Σε μερικά χρόνια από τώρα, η σύνθεση των ψηφοφόρων θα είναι πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα. Σε γενικές γραμμές το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται και το ποσοστό των νέων στον πληθυσμό μειώνεται. 

Η μείωση της ηλικίας ψηφοφορίας θα συμβάλει στη διατήρηση μια δημογραφικής ισορροπίας μεταξύ νέων και ενηλίκων. Το 2000, το 12,4% του πληθυσμού της Ευρώπης ήταν ηλικίας μεταξύ 15-24 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα 65-90 ετών αποτελούσε το 16,2%. 

Σύμφωνα με στατιστικές της Eurostat, προβλέπεται ότι το 2020 οι νέοι 15-24 ετών θα αποτελούν το 10,9% του πληθυσμού, ενώ η ομάδα 65-90 ετών το 20,6%. 

Όπως είναι προφανές, ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος οι νέοι άνθρωποι να περιθωριοποιηθούν στις πολιτικές διαδικασίες, τόσο λόγω της αριθμητικής τους υστέρησης, αλλά και επειδή η πολιτική ατζέντα θα κυριαρχείται από θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τους ηλικιωμένους. 

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται επικίνδυνη για τη μελλοντική σταθερότητα της δημοκρατίας.

Η συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες είναι πολύ σημαντική και το δικαίωμα του εκλέγειν ένα βασικό στοιχείο, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση των απόψεων των νέων ανθρώπων. Σήμερα, οι νέοι είναι περισσότερο απρόθυμοι, από ότι άλλες ηλικιακές ομάδες, να συμμετέχουν σε πολιτικές συζητήσεις και πολιτικούς φορείς. 

Το κίνητρο για να συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων είναι μικρότερο όταν δεν έχουν πραγματική και ουσιαστική επιρροή. 

Η μείωση της ηλικίας ψήφου θα μπορούσε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των νέων για τις δημοκρατικές διαδικασίες και την ενασχόλησή τους με τα κοινά, ενώ παράλληλα η εξέλιξη αυτή θα αναγκάσει τους πολιτικούς να διαμορφώσουν σταθερή και ουσιαστική ατζέντα με πολιτικές για τη νεολαία.

Αν θέλουμε να ζυγίσουμε τα πράγματα και να τα δούμε όσον το δυνατόν αντικειμενικά ωφείλουμε να πούμε πως η Ελλάδα θεσπίζοντας τα 17 έτη, ως το κατώτατο όριο για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν (έστω και προαιρετικά) μπορεί να καταστεί πρωτοπόρος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας και την ενίσχυση του ρόλου της. 

Η απόφαση αυτή, θα αποτελούσε ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η χώρα μας συνηθίζει να ακολουθεί τις εξελίξεις κι όχι να τις διαμορφώνει όσον αφορά τις πολιτικές για τη νεολαία και όχι μόνο. 

Σε μια εποχή που η πολιτική σταθερότητα και οι δημοκρατικοί θεσμοί δοκιμάζονται συνεχώς, η ουσιαστική θεσμική ενίσχυση του ρόλου της νεολαίας θα μπορούσε ίσως... να αποτελέσει αντίβαρο στη συνεχή απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Της Μαρίνας Νικολάκη / pronews.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID