BREAKING NEWS
latest

Πώς ακριβώς ψηφίζουν οι Αμερικανοί και τι είναι οι εκλέκτορες;


Η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου έχει ήδη ξεκινήσει και ο πλανήτης στρέφει το βλέμμα του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εκλογική αναμέτρηση, της οποίας προηγήθηκαν άνευ προηγουμένου σκάνδαλα και ίντριγκες. 

Πολλοί κάνουν λόγο για δύο «κακές επιλογές» όσον αφορά τους υποψηφίους, με τους Αμερικανούς να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην πρώην υπουργό Εξωτερικών και «φίλη» της Γουόλ Στριτ, Χίλαρι Κλίντον, και στον μεγιστάνα του χώρου αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας, Ντόναλντ Τραμπ, που καθ' όλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας προέβαινε σε ξενοφοβικά, σεξιστικά και ομοφοβικά παραληρήματα. 

Η ψαλίδα ανάμεσα στους υποψηφίους κλείνει ολοένα και περισσότερο, ενώ το κλίμα πόλωσης κορυφώνεται. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Τραμπ πιθανότατα να μην αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα αν δεν... κερδίσει. 

Ας δούμε όμως ορισμένα στοιχεία αναφορικά με το αμερικανικό εκλογικό σύστημα για να παρακολουθήσουμε προετοιμασμένοι μια από τις -κατά τα φαινόμενα- πιο ανατρεπτικές εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία των ΗΠΑ.

Εκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα, οι Αμερικανοί θα εκλέξουν ένα νέο Κογκρέσο και τους τοπικούς εκπροσώπους τους. Το αμερικανικό Κογκρέσο είναι το διθάλαμο νομοθετικό σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ και αποτελείται από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Η τελευταία διαθέτει 435 έδρες, 246 από τις οποίες κατέχουν οι Ρεπουμπλικανοί, έναντι των 186 εδρών των Δημοκρατικών. Δεν αναμένεται αλλαγή της πλειοψηφίας μετά την εκλογική αναμέτρηση. Στη Γερουσία θα ανανεωθούν 34 εκ των 100 εδρών για θητεία έξι ετών. Κάθε Πολιτεία εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές. 

Οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν πλειοψηφία 54 γερουσιαστών έναντι 44 εδρών που ανήκουν στους Δημοκρατικούς και δύο ανεξάρτητων, συμμάχων των Δημοκρατικών. 

Οι Δημοκρατικοί θα χρειαστεί να εξασφαλίσουν τέσσερις επιπλέον έδρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας στην περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον στον Λευκό Οίκο.

Ακόμα, δώδεκα Πολιτείες θα εκλέξουν και τον κυβερνήτη τους την ίδια ημέρα. Οι κυβερνήτες είναι είναι κατά ένα τρόπο οι μεσολαβητές της Πολιτείας τους με την Ουάσινγκτον και, μαζί με τους Γερουσιαστές, αποτελούν τις κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις των Πολιτειών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ανανεωθούν και σε ακόμα πιο τοπικό επίπεδο χιλιάδες θέσεις αιρετών, όπως είναι οι δήμαρχοι, οι δικαστές, τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, ακόμα και οι σερίφηδες. 

Την ίδια ημέρα, θα υποβληθούν για έγκριση στους ψηφοφόρους 35 Πολιτειών 157 προτάσεις που θα αφορούν πληθώρα ζητημάτων, από την νομιμοποίηση της κάνναβης και την χρήση προφυλακτικών στις ταινίες πορνό, μέχρι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και την άνοδο του κατώτατου μισθού.

Και τώρα ορισμένα επιπλέον στοιχεία:

Οι εκλογές διεξάγονται Τρίτη και όχι Κυριακή, καθώς, σύμφωνα με νόμο του 1845, ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται την Τρίτη που ακολουθεί την πρώτη Δευτέρα του Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από τον λαό, αλλά από τους εκλέκτορες κάθε Πολιτείας που, αν και δεν είναι υποχρεωμένοι, κάνουν γνωστή πολύ πριν την ημέρα των εκλογών την επιλογή τους.

Δεν έχουν όλες οι Πολιτείες ίσο αριθμό εκλεκτόρων.
Ο υποψήφιος που θα βγει νικητής των εκλογών θα πρέπει να εξασφαλίσει 270 εκ των 538 μεγάλων -όπως ονομάζονται- εκλεκτόρων.

Σε όλες τις Πολιτείες, πλην της Νεμπράσκα και του Μέιν, ο υποψήφιος που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των ψήφων παίρνει και το σύνολο των εκλεκτόρων. Στις δύο Πολιτείες που αναφέραμε, οι μεγάλοι εκλέκτορες κατανέμονται σύμφωνα με το αναλογικό σύστημα.

Δώδεκα Πολιτείες θεωρούνται «Πολιτείες-Κλειδιά» που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Λέγονται έτσι γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος υποψήφιος τις εξασφάλισε.

Πολιτείες-κλειδιά είναι οι: Φλόριντα, Πενσυλβάνια, Οχάιο, Μίσιγκαν, Τζώρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Κολοράντο, Αϊόβα, Νεβάδα, Νιου Χάμσαϊρ.

Ένας υποψήφιος μπορεί να ζητήσει επανεξέταση του εκλογικού αποτελέσματος, εάν κρίνει πως αδικήθηκε. Αυτό αφήνει να εννοηθεί πως θα κάνει ο Τραμπ αν χάσει.

huffingtonpost.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID