BREAKING NEWS
latest

Kudzu: Μια φυσική ασπίδα κατά του αλκοόλ


Στην Κίνα και την Ιαπωνία, το χρησιμοποιούν εδώ και αιώνες. Τώρα, μετά από επιστημονικές έρευνες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ανακαλύπτουμε την αποτελεσματικότητά του και στη Δύση.

Τι θα λέγατε αν κάποιος αντί για μπίρα σάς πρότεινε να πιείτε λίγο εκχύλισμα ρίζας Kudzu; Πιθανώς θα σας φαινόταν παράλογο, αλλά σίγουρα θα αλλάζατε γνώμη αν μαθαίνατε ότι αυτό το φυτό με το περίεργο ιαπωνικό όνομα και την ανατολίτικη καταγωγή έχει επιστημονικά επιβεβαιωμένη -και μάλιστα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ- βοηθητική δράση σε όσους προσπαθούν να μειώσουν ή ακόμη και να απεξαρτηθούν από το ποτό.

Ένα σημαντικό φυσικό φάρμακο της Ανατολής

Το Kudzu είναι ένα αναρριχητικό φυτό που τείνει να σκεπάζει όσα άλλα φυτά ή ακόμη και δέντρα βρεθούν στο «δρόμο» του και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 20-30 μέτρα σε ύψος.

Είναι ενδημικό στη νότια Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Κίνα. Στην Ανατολή, θεωρείται ένα από τα βασικά φαρμακευτικά βότανα και εκτιμάται ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για περισσότερα από 1.300 χρόνια σε αυτές τις περιοχές του πλανήτη.

Το εκχύλισμα του φυτού περιέχει ισοφλαβόνες, έναν τύπο φυτοοιστρογόνου (μιας φυτικής ορμόνης όμοιας με το οιστρογόνο που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός) και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού, των χανγκόβερ, των πονοκεφάλων και της υπέρτασης.

Πιθανολογείται ότι έχει κάποια δράση στον εγκέφαλο και τα αγγεία (ο ακριβής μηχανισμός, αν και έχει μελετηθεί πολύ, δεν είναι απολύτως γνωστός). Στην Ασία, τα φύλλα του φυτού (πλούσια σε βιταμίνες Α και C, πρωτεΐνες και ασβέστιο) χρησιμοποιούνται επίσης σε σαλάτες, ενώ τα λουλούδια και οι ρίζες του μπορούν να μαγειρευτούν και να καταναλωθούν.


Και με επιστημονική απόδειξη

Oι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ επιβεβαίωσαν -αυτό που στην κινεζική ιατρική ήταν ήδη γνωστό- ότι το βότανο Kudzu περιορίζει την επιθυμία για οινοπνευματώδη. Όλα ξεκίνησαν από το Νοσοκομείο Μακ Λιν στο Μπελμόντ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές, με αφορμή αρχαία κινεζικά κείμενα, εξέτασαν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος της ρίζας του Kudzu στην κατανάλωση οινοπνευματωδών στους ανθρώπους.
Έπειτα, στην έρευνα του Χάρβαρντ, που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες ώστε να διερευνηθούν οι ιδιότητες του φυτού σχετικά με τη μείωση της ροπής προς το ποτό, φάνηκε ότι τα αποτελέσματα της λήψης του βοτάνου αυτού μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Το εκχύλισμα μείωσε κατά 50% την ποσότητα του αλκοόλ που κατανάλωναν οι γυναίκες της έρευνας, καθώς και το ρυθμό κατανάλωσής του (όσα ποτά έπιναν τελικά, τα έπιναν με πιο αργό ρυθμό).

Επιπλέον, οι συμμετέχουσες παρακολουθούνταν συστηματικά με εξετάσεις αίματος και ούρων και δεν φάνηκε να υπάρχει κανένα πρόβλημα εξαιτίας της λήψης του Kudzu, αλλά ούτε και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν τον Μάιο του 2005 στο επιστημονικό περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research».

To Kudzu θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους που δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εθισμό στο ποτό, αλλά θέλουν να μειώσουν τις ποσότητες που καταναλώνουν, καθώς και σε όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους και σε συνδυασμό με την εκάστοτε φαρμακευτική αγωγή. Στόχος των ερευνητών είναι η μείωση της ποσότητας των χορηγούμενων φαρμάκων με τη χρήση του Kudzu και κατά συνέπεια των ενδεχόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών τους στους ασθενείς.

Από καλλωπιστικό φυτό, οικολογική απειλή

Το φυτό αυτό έγινε ευρέως γνωστό όταν εισήχθη στην Αμερική (στην ανθοκομική έκθεση της Φιλαδέλφειας το 1876) ως καλλωπιστικό φυτό. Έτσι, άρχισε να καλλιεργείται και μάλιστα ευρέως. Δυστυχώς, όμως, το Kudzu αποδείχτηκε ένα «επεκτατικό» φυτό όταν βρήκε πρόσφορες συνθήκες (υγρασία, συχνές βροχοπτώσεις, ζεστά καλοκαίρια κλπ.), κυρίως στις νότιες αμερικανικές πολιτείες.

Η ανάπτυξή του έγινε ανεξέλεγκτη, καθώς εκτόπισε την τοπική χλωρίδα και κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις. Γίνεται καταστροφικό, υποσκελίζοντας οποιοδήποτε άλλο φυτό κάτω από μια πυκνή «κουβέρτα» που δημιουργούν τα φύλλα του, περιβάλλοντας τους κορμούς των δέντρων, αλλά και καταστρέφοντας θάμνους ή δέντρα εξαιτίας και μόνο του βάρους του φυλλώματός του.

Έτσι, το Kudzu κατέληξε -αντί για ένα όμορφο καλλωπιστικό φυτό, που όλοι ήθελαν να φυτέψουν κυρίως χάρη στα όμορφα μοβ λουλούδια του που ανθίζουν το καλοκαίρι- να χαρακτηριστεί το 1953 από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ως ένα επικίνδυνο ζιζάνιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Το Kudzu έχει, επίσης, αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη βορειοανατολική Αυστραλία, ενώ έχει εντοπιστεί και στην Ευρώπη, ακόμη και σε απομονωμένα σημεία της λίμνης Ματζόρε στην Ιταλία.


Πού θα το βρούμε

Το Kudzu κυκλοφορεί στο εξωτερικό σε διάφορες μορφές (κάψουλες, σταγόνες κ.ά.), αλλά και ως συστατικό συμπληρωμάτων διατροφής (σε αυτά οι ποσότητες δεν φαίνεται να είναι επαρκείς, ώστε να είναι αποτελεσματικές σχετικά με τη μείωση της επιθυμίας για ποτό).

Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν κυκλοφορεί αυτή την περίοδο (υπήρχε στο παρελθόν και πιθανώς θα επανέλθει στο μέλλον). Όσον αφορά τη δοσολογία, βάσει της κινεζικής φαρμακοποιίας, συστήνεται να λαμβάνονται 9-15 γρ. τριμμένης ρίζας καθημερινά (περίπου 1/2 κουταλάκι).

Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας

vita.gr



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID