BREAKING NEWS
latest

Πως θα επιβιώσετε από ένα αεροπορικό ατύχημα


Οι ιστορίες όσων επιβίωσαν από τη συντριβή αεροσκάφους της αεροπορικής εταιρείας TransAsia σε ένα ποταμό της Ταϊπέι στην Ταϊβάν σίγουρα εξάπτουν την περιέργεια. 

Ωστόσο, μας κάνουν επίσης να αναρωτηθούμε: Γιατί ορισμένοι επιβάτες επιβιώνουν από τα αεροπορικά δυστυχήματα και άλλοι όχι;

Αυτό το ερώτημα θέτει το CNN στο άρθρο του «10 ways to boost chances of surviving a plane crash», παρουσιάζοντας ουσιαστικά έναν οδηγό επιβίωσης που θα αυξήσει τις πιθανότητές σας να επιζήσετε στην απευχόμενη περίπτωση ενός αεροπορικού ατυχήματος.

1. Η επιλογή της θέσης.

Υπάρχει ο κανόνας «five-row», σύμφωνα με τον οποίο εάν καθίσετε μέχρι και πέντε σειρές από την έξοδο κινδύνου, τότε στατιστικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να σωθείτε.

Ωστόσο, η Σύνθια Κόρμπερτ, ειδικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ, διαφωνεί με αυτόν τον κανόνα: «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μία θέση στο αεροπλάνο που είναι ασφαλέστερη σε σύγκριση τις υπόλοιπες. Στην ουσία εξαρτάται από την περίπτωση έκτακτης ανάγκης που θα υπάρξει. Διαφορετικά κομμάτια του αεροπλάνου μπορούν να επηρεαστούν με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με το τι συμβαίνει. Εσείς μπορείτε απλώς να ενισχύετε τις προοπτικές επιβίωσής σας με το να γνωρίζετε που πρέπει να πάτε. Εάν η πρώτη επιλογή εξόδου σας είναι μπλοκαρισμένη, τότε πρέπει να έχετε και μία δεύτερη επιλογή.»

2. Ακούστε τις οδηγίες ασφαλείας.

Ναι, ναι, ναι το ξέρουμε, είναι βαρετές! Θα μπορούσαν όμως να σώσουν τη ζωή σας! Η παρουσίασή τους και η εξήγηση του τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σας δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες: Πώς μπορώ να βγω έξω; Πώς μπορώ να βρω τον δρόμο μου εάν δεν βλέπω; Που βρίσκεται το σωσίβιο μου;

3. Διαβάστε την κάρτα με τις οδηγίες ασφαλείας.

Ναι γνωρίζετε ότι βρίσκεται στη θήκη μπροστά σας, αλλά δεν την διαβάζετε ποτέ. Κακώς! Δείτε αυτή την κάρτα ως τον χάρτη που θα σας οδηγήσει στην επιβίωσή σας. Διαβάστε την και μάθετε πώς θα γίνει η εκκένωση του αεροπλάνου.

Σκεφτείτε όλους αυτούς τους επιβάτες που πρέπει να αποβιβαστούν άμεσα από το αεροπλάνο. Είναι χρήσιμο να γνωρίζεται τι είναι αυτό που πρέπει να περιμένετε.

Ίσως να χρειαστεί να βγείτε από τη φουσκωτή ράμπα ή να μπείτε σε φουσκωτή βάρκα. Η κάρτα σας δείχνει πώς ακριβώς λειτουργούν όλα αυτά.

4. Να γνωρίζετε τη στάση σώματος που πρέπει να πάρετε.

Έχετε ποτέ δοκιμάσει τη στάση που προτείνουν στις οδηγίες ασφαλείας, να φέρετε δηλαδή το στήθος και το κεφάλι σας στα γόνατα ενώ κάθεστε; Εάν σας ζητηθεί κάτι τέτοιο από το πλήρωμα, τότε είναι σημαντικό να γνωρίζεται για τι πράγμα μιλάνε. Οι οδηγίες και η κάρτα θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

5. Εντοπίστε τις εξόδους.

Σχεδιάστε την απόδραση σας, κάνετε στο μυαλό σας ένα πλάνο για το πώς εσείς – και τα παιδιά που ενδεχομένως ταξιδεύουν μας – θα βγείτε από το αεροπλάνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ίσως να είναι αδύνατο να δείτε την κοντινότερη έξοδο. Η Κόρμπετ προτείνει να μετρήσετε με το χέρι πόσες θέσεις απέχει η δική σας θέση από την έξοδο.

6. Κινηθείτε γρήγορα.

'Εχετε 90 δευτερόλεπτα να βγείτε από το αεροπλάνο μετά από μία συντριβή.

Οι περισσότεροι επιβάτες επιβιώνουν από την αρχική σύγκρουση. Αυτό που συμβαίνει είναι η αιτία του θανάτου τους, όπως για παράδειγμα φωτιά, καπνός και νερό.

Επομένως πρέπει να βγείτε τουλάχιστον μέσα σε 90 δευτερόλεπτα από το αεροπλάνο για να έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

7. Να είστε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. 

Σύμφωνα με τις στατιστικές τότε συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Επομένως, οι επιβάτες που θέλουν να έχουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι εκείνη την ώρα. Αν πιείτε αλκόολ τότε ίσως να μην μπορείτε να ανταπεξέλθετε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Το ίδιο ισχύει και με τον ύπνο.

«Μην βγάζετε τα παπούτσια σας», λέει η Κόμπερτ. «Μην φοράτε μάσκα ύπνου. Μην φοράτε ωτοασπίδες. Να γνωρίζετε τι συμβαίνει και να είστε προσεκτικοί. Είναι θέμα μόλις μερικών λεπτών.»

8. Παραμείνετε σε καλή φυσική κατάσταση.

Είναι αυτονόητο, αλλά όσο καλύτερη είναι η φυσική σας κατάσταση τόσο περισσότερες είναι ευκαιρίες σας να επιβιώσετε. Οι υπέρβαροι επιβάτες ή όσοι κινούνται αργά βρίσκονται σίγουρα σε μειονεκτική θέση.

9. Να αποφεύγετε αεροπορικές εταιρείες με κακό ιστορικό ασφαλείας.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι διανύουμε την ασφαλέστερη εποχή των αεροπορικών πτήσεων. Ωστόσο, κάθε αεροπορική εταιρεία έχει ένα ιστορικό ασφαλείας που καταγράφεται. Διάφορες ομάδες προσφέρουν αυτά τα στοιχεία.

10. Φορέσετε ρούχα που επιτρέπουν τη γρήγορη κίνηση.

Πείτε όχι στα ψηλά τακούνια, τις σαγιονάρες και τα σορτς. Ντυθείτε έχοντας στο μυαλό σας την πιθανότητα ότι ίσως να χρειαστεί να περάσετε γρήγορα ανάμεσα από συντρίμμια ή ακόμα και να τρέξετε μακριά από τα αεροπλάνο.



 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ

 ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 

ΣΤΟ FACEBOOK Ή ΣΤΟ BLOGGER👇

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID